hem • lättläst evenemang trailers media pennor leverantörer kontakt
Företagsinformation      Regementsgatan 52   |   21748 Malmö   |   040-267200   


Läsförståelsen sjunker snabbt

Det var en gång en tid då Sverige var världsmästare på bokläsning. Sedan kom datorn och stal tid.

Nu har Sverige rasat i läsarligan jämfört med andra länder. Svenska barn i 9-10-årsåldern har nästan slutat läsa böcker på fritiden. Och det i sin tur har lett till att barnens läskompetens sjunkit stadigt de senaste decennierna.

I länder som Sverige och USA där datoranvändningen kom tidigt har läsutvecklingen sjunkit kraftigt sedan 1991 jämfört med länder där datoriseringen inte gått lika snabbt, som i Ungern och Italien, där läsutvecklingen gått stadigt uppåt. Källa: TT maj 2011

Så hjärtligt välkomna till bokhandeln som försöker bryta den trenden.

Lättläst

Det finns olika anledningar i livet när man behöver en lättläst text. Den vanligaste är givetvis när man som barn tar de första stapplande stegen bland bokstäverna för att lära sig läsa. Att upptäcka hur alla bokstäverna bildar ord och meningar som plötsligt hänger ihop och blir till sagor och äventyr. Och sen det magiska i att själv få skriva och hitta på egna berättelser.

Sen har vi barn, tonåringar eller vuxna med lässvårigheter beroende på dyslexi eller att svenska kanske inte är första språket.

Men ibland kan lässvårigheten bero på okoncentration eller leda. Man vill helt enkelt ha en enkel text att snabbt ta till sig - utan krångliga ord eller långa miljöskildringar. En kärnfull berättelse utan onödiga krusiduller.

Men oavsett anledning, så har vi böckerna som stimulerar läslustan.

För de yngsta finns det idag böcker med extra lätt text med enbart versaler. Vanliga läseböcker, faktaböcker samt kapitelböcker med luftig text och rikligt med illustrationer för att stimulera fantasin.

För lite större barn finns alla klassikerna i återberättad form av Maj Bylock, tonårsskildringar från Argasso och Argument förlag samt barn, fakta- och vuxenlitteratur från LL-förlaget. Förlaget har för övrigt en mycket bra slogan som summerar deras utgivning. "Våra texter är expressiva, humana och frapperande. Fast utan ord som expressiva, humana och frapperande."

Välkommen in att botanisera bland ett brett utbud. Vi samarbetar med alla större bokförlag i branschen.


Facebook YouTube

Junior Bok och Film   |   Kronprinsen Köpcenter »   |   Regementsgatan 52   |   21748 Malmö   |   040-267200   


skapad av jf-design